A kozmikus tojás

A kozmikus tojás szinte mindenhol a lét rejtett eredete és misztériuma, a kezdet. Néhány kultúrában az anyaméhet, az ősszülőket, a feltámadást vagy a reményt is jelképezi. Vajon mi áll mindezek mögött?

Galaxis

A világ teremtése

A világ teremtését Közép-Amerikától a Fudzsi szigeten át Finnországig sok helyen úgy gondolták, hogy a tojás tartalmazza az osztatlan egészet, és feltörésével kezdődik minden. A dogonok például a következőképpen képzelték el ezt az időszakot:

“Amikor Amma feltörte a Világtojást, és kibújt belőle, hatalmas forgószél támadt, …a forgószél maga Amma… és a gabonaszem az, amit legelőször teremtett.”

Az orfikus hagyományok szerint is ezüsttojásból bújt elő a világ teremtője. Már a történelem előtti korokból is maradtak ránk agyagból készített tojások Oroszországban és Svédországban, amelyeket az örökkévalóság ábrázolására készítettek.

A szimbolikus tradíciókban a tojás általában Világtojássá lépett elő, a kozmoszt tojásként képzelték el. Leggyakrabban azonban az ősi Egyiptomban találkozhatunk vele. A hieroglifák nyelvén az élet misztériumát, a teremtés magját jelenti. A kozmikus tojásból kelt ki a Nap. Knéph, a kígyó szájából is származtatták a kozmikus tojást, amit a logosz jelképeként használtak.

Ozirisz és Ízisz

Lebegő tojás

Egy papirusz-illusztráción múmia felett lebegő tojást láthatunk, ami valószínűleg a halál utáni élet reményének kifejezésére szolgált. Szerintük Ptah isten volt a teremtés atyja, akit gyakran ábrázoltak agyagoskorong mellett, amint éppen a Világtojást készíti. A druidáknál és néhány szimbolikus tradíciókkal rendelkező helyen a tojást a Világtojással, minden létező eredetével hozták kapcsolatba.

A hindu hagyományokban a Világtojást az isteni madár helyezte el az ősóceánba. Brahma aranytojásból született, amelynek két feléből keletkezett a menny és a föld. A buddhizmusban a tojáshéj a tudatlanságot szimbolizálja, amelynek feltörésével juthatunk el a megvilágosodáshoz vagy, ahogy nevezik, a második születéshez.

Kína

Kínában a teljesség kifejezésére szolgál, a teremtéskor ennek két feléből keletkezett az ég és a föld.

A sémi hagyományok is a kozmikus tojásból származtatják a teremtést. A görögöknél a feltámadást is jelképezi. A Diosz-kuroszok Zeusz és Léda segítségével tojásból születtek. Az iráni ősvallásban a teremtés szimbóluma. A Zoroaszterban hívők szerint az eget egy ragyogó fém-tojásból teremtették.

A keresztény hitvilágban az újjászületés, a rekreáció és a remény jelképe. Néha a szűztől való születésre is utal. Az alkimisták szerint a tojás hermetikusan zárt urna, amelyben a nagy mű készült. A tojásból nő ki a bölcsesség fehér, piros és kék virága.

Sok esetben az aranytojás a Napot jelképezi. A tojás körül a kígyó Ophiónra utal. A strucctojás vagy a nagyobb porcelántojások, amelyeket például a kopt templomokban, mecsetekben függesztenek fel, a teremtés, az élet és a feltámadás szimbólumai.