A tojás gyógyító hatásairól

Táplál, gyógyít, szépít

A tojás mindennapi étkezéseink főszereplője, hiszen táplál, gyógyít, szépít.

A tojás gyógyító hatását évszázadok óta alkalmazzák.

Egy régi feljegyzés szerint bélgörcs esetén négy tojásfehérjét, egy kanálnyi borsot és gyömbért fel kell verni, majd egy rongydarabba téve borogatni vele a hasat.

A XVI. században az orosz cár, Rettegett Iván udvarában az orvos az impotencia ellenszereként ajánlotta a tojást, a hatása fokozásaként vöröshagymával és fehérrépával.

Oroszországban évszázadok óta használják a tojást a megfázás és az influenza kúrálására, mert a sárgájában sok vírusölő A-vitamin van. Tartalmaz cinket is, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer serkentéséhez, valamint szelént, ami a legtöbbünk étrendjéből hiányzik.

A tökéletes tojás ki is józanít

A tojás a másnaposság legismertebb ellenszere világszerte. Van, aki reggel első teendőként egyszerűen lecsúsztat egy nyers tojást a torkán, más viszont előtte ízesíti Worcester-szósszal, sóval és borssal. A hatását azzal fejti ki, hogy rendkívül gazdag méregtelenítő hatású cisztein nevű aminosavban, amely glutation termelésére serkenti a szervezetünket. Márpedig ez testünk legerősebb antioxidánsa, így döntő szerepet játszik a káros szabadgyökök megkötésében.

Szalmonella

A szalmonellával kapcsolatos fenntartások némiképpen jogosak, hiszen a héj felületére tapadt szennyeződések hordozhatják ezt a baktériumot. Hogy a fertőzés kockázatát kizárjuk, felhasználás előtt a tojást alaposan mossuk le. Sose fogyasszuk nyersen és kész (hőkezelést már nem igénylő) ételekhez se adjuk ilyen formában!