Mit tartalmaz a tojás?

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája.

Átlagos tápanyagtartalma: 68 kcal, 5,4 gramm fehérje, 4,8 gramm zsír, 0,3 gramm szénhidrát

Fehérje- és vitaminbomba

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában. Egy egész tojásban körülbelül negyvenféle fehérje található.

Tartalmazza az összes, számunkra nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat (metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán. hisztidin) amely előállítására szervezetünk képtelen. Ezen kívül kilenc további, nem esszenciális aminosav is fellelhető benne, testünk számára könnyen feldolgozható formában.

A fehérjét tartalmazó élelmiszerek között a tojás tartalmazza a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek számára a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen aminosavak leggazdagabb keverékét.

A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben! Egy tojás a napi ajánlott bevitel több mint 20 százalékát biztosítja, kettővel pedig szükségletünk közel felét fedezhetjük. Az alacsony D vitamin szintet számos betegséggel összefüggésbe hozzák: többek között a csontritkulással, a daganatokkal, a szívbetegséggel, a szklerózis multiplexszel, valamint egyes immunbetegségekkel, sőt a mentális problémákkal is.

Tartalmazza még a „bőrvitaminként” is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, valamint folsavat, és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban valamint nátriumban bővelkedik. A tojás C-vitamint és élelmi rostot nem, szénhidrátot pedig csak elenyésző mennyiségben tartalmaz, ám teljes kiőrlésű kenyérrel, valamint friss zöldségekkel (pl. zöldpaprikával) fogyasztva már tökéletes reggelit jelent!

Magas a tojás szelén- és az agy számára oly fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, fontos a látás, a memória és az idegrendszer számára. A tojásban található antioxidánsok magas szintje gátolja a szem korral járó sárgafolt-elfajulását (makuladegeneráció), amely a vakság vezető oka a fejlett országokban.