Mitől egészséges?

A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

  • A-vitamin: szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
  • D-vitamin: szabályozz a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést.
  • E-vitamin: akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.
  • B-vitamin csoport tagjai: szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését.
  • Foszfor: építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára.
  • Vas: nélkülözhetetlen a hemoglobinképződéshez. A vegetáriánusok általában vashiányban szenvednek. Az ovovegetáriánusok azonban, azaz akik fogyasztanak tojást, kevésbé tarthatnak ettől, mivel a tojásban lévő vas jobban hasznosul, mint például a sóskában, spenótban lévő.
  • Cink: számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését.
  • Kalcium: lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.

Koleszterin

A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Egészséges emberben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vérszint kóros emelkedését, mert a már föl nem használt és így fölöslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az elimináció. Az elimináció a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint.

Tehát nem a táplálék útján történő bevitel, hanem eliminációs zavarok, vagy esetleg örökletes zavarok állnak a vér magas koleszterinszintjének hátterében.

Valójában a tojásban található 5 g zsír nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav, és éppen ez a típus segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A tojás megfelelő arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat.

Általában az ételekben levő anyagmennyiségeket 100 g nyers élelmiszerre vonatkoztatják, így mindig érdemes figyelni erre a tojás kapcsán: a héj nélküli tojás súlya körülbelül 52 g, azaz teljes tojás esetében a 100 g-ra vonatkozó adatok gyakorlatilag 2 db tojásnak felelnek meg.

A tojás viszonylagosan magas koleszterintartalmából fakasztott tojásellenes hisztéria egyes túlbuzgói gyakorta csúsztatták az 1 db tojás mellé a 100 g-ra vonatkozó koleszterin mennyiségét.

Tehát az alkalmankénti – akár másnaponta – nagyobb koleszterinfogyasztás, legyen az belsőség vagy soktojásos rántotta, nem vezet a vérszint emelkedéséhez. Ráadásul mindkét eledel hatékonyan beindítja és működteti az emésztés folyamatát, mely hozzájárul az elimináció fokozódásához is.