Tippek, ötletek, jótanácsok

  • Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.
  • A főtt tojást és a nyers tojástól megkülönböztethetjük, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket, a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.
  • Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.
  • Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.
  • Tojás főzésénél a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszórjuk.
  • A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.
  • Hogy a tojás héja főzéskor ne repedjen meg, tegyünk egy evőkanál ecetet a főzővízbe.
  • Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.
  • A felesleges tojásfehérjét jól záródó üvegben napokig eltarthatjuk.
  • A tojásfehérjét jól behűtve lehet igazán kemény habbá verni. A habot egy-két percig hagyjuk pihenni a habüstben, azután egy mozdulattal, maradéktalanul, egyszerre ki lehet borítani.
  • A habcsókhoz, női szeszélyhez a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött jó felverni: sűrű lesz és nem esik össze.
  • A rántotta mennyiségét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.
  • A tojást feltörés előtt gondosan mossuk meg!
  • A tojást mindig hideg vízbe tegyük föl főni.
  • Töltött tojáshoz 12-15 percig főzzük a tojásokat, közben néhányszor forgassuk meg: így lesz középen a sárgája.
  • Vásárlás előtt minden esetben keressük meg a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. Így kisebb az esélye annak, hogy állott, romlott darabot vigyünk haza.
  • A megvásárolt tojásokat tárolás előtt semmi esetre se mossuk meg! Így megsemmisítenénk a héj természetes védőrétegét, melynek hiányában a levegő könnyen bejut a tojás belsejébe. Ennek következtében az egyébként akár egy hónapig is eltartható termék néhány nap alatt megromolhat.
  • Tároljuk őket hűtőszekrényben, a többi élelmiszertől megfelelően elkülönített rekeszben, vagy saját dobozában.
  • A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.
  • A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz;
  • A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt;
  • Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből;
  • Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg;
  • A tojásfehérje homályossága jelzi a frissességet, mivel a megtojáskor jelentős széndioxid kerül bele;
  • Ha a tojás véletlenül a padlóra esik, szórjunk rá bőségesen sót, mert így könnyebben tisztítható;
  • A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető a helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével;
  • A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható;
  • A konyhatechnikában a tojás hasonlatos a (konyha)vár építéséhez nélkülözhetetlen malterhez, kötőanyaghoz. A tojással szilárdíthatunk, feljavíthatunk, dúsíthatunk, tisztítunk, derítünk, burkolunk, díszítünk és még számtalan más dolgot végezhetünk a főzés során;
  • Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.