Tojás 1×1

A tojás apró mérete ellenére igen hatékony! A tojást szinte tökéletes tápanyagforrásként tarthatjuk számon. Különleges csontvédő tulajdonsággal bír, ráadásul bőr- és hajápolásra is alkalmas!

A tojás olcsó, változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, nem igényel különleges körülményeket és főzési eljárásokat.

A tojás tápanyagbomba – a tojás kincsesbánya

Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. Mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak, vélik az amerikai tudósok, úgyhogy nyugodtan vegyük vissza étrendünkbe ezt a természetes energiaforrást, és kezdjük a napot egy jó tojásrántottával. Így már a nap kezdetén megkapjuk a munkanaphoz szükséges fontos energiatöltetet, és könnyedén, sikerrel vesszük majd a napi akadályokat – hangzik a táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye.

Egy kutatás szerint a tojásfogyasztásból a legtöbbet a gyermekek, a tizenévesek és az idősebbek, továbbá a sok húst fogyasztók és a tejet nem ivók profitálhatnak

A tojás egészségre gyakorolt kedvező hatásai olyan sokrétűek, hogy talán nem túlzás szuperételnek nevezni azt. A tojás nemcsak kalóriában szegény, de tele van olyan tápanyagokkal is, amelyek nagyon fontosak az egészséges élet szempontjából. Ideális élelmiszer az élet valamennyi szakaszában, ráadásul könnyű elkészíteni és finom is.”

Sok táplálkozástudós csaknem tökéletes tápláléknak tartja a tojást, mivel tartalmazza mind a nyolc alapvető aminosavat. Ezek fehérjéket alkotnak, amelyek nélkülözhetetlenek a bőr, az izmok és az idegszövetek felépítéséhez, valamint az energiaellátáshoz. A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.

A terhes kismamáknak vagy a gyermekáldást tervezőknek kifejezetten hasznos a tojás, mivel a benne található folsav és kolin (B-vitaminkomplex) támogatja a magzat fejlődését.