Függő tojásdísz

A sütés-főzés során elhasznált tojások héját ne dobjuk ki! Inkább készítsük el belőlük ezeket az egyszerű, ámde igen mutatós függő tojásdíszeket. Egyszerre több darabot készítsünk, többféle színvariációban.

Kellékek: tojáshéjak, különböző színű vékony szaténszalagok, natúr színű sizál, apró fehér művirágok, festékek.

A tojáshéjakat mossuk el, ne legyen zsíros a felülete, majd szárítsuk meg. A tojáshéjakat fessük be gyönyörű, a tavasz színeit idéző lágy pasztellszínekre. Jól fedő festékeket használjunk hozzá, de még így is legalább kétszer kell majd festeni a felületét. Ecsettel pötyögtessük rá fel a festéket, így érdesebb hatású felületet kapunk. Nagyon óvatosan fessük, mert könnyen elpattanhat a tojás. Száradáshoz a tojásba alulról tegyünk egy ceruzát, majd ezt egy befőttesüvegbe tegyük bele. Így elkerülhetjük, hogy a festés sérüljön, beleragadjon valamibe. Ha megszáradtak, akkor tojástartóba tegyük őket, így biztonságban lesznek. Natúr színű sizálból tépjünk ki kis kötegeket, annyit, mint amennyi tojást készítünk. Majd a tojásoknál használt festékkel fessük be őket.

Míg száradnak, a szaténszalagokból vágjunk le 30 cm-es darabokat. Minden tojáshoz két darabra lesz szükségünk. Az egyik darab szalag végeit ragasztópisztoly segítségével ragasszuk össze, a másik darabból pedig készítsünk masnit. Hogy a masni ne jöjjön szét, néhány öltéssel rögzítsük.

Az elkészült masnikat ragasztópisztollyal ragasszuk a már összeragasztott szal agokhoz, oda ahol összeragasztottuk őket.

Ezután a szalagokon egy kis ceruzapöttyel jelöljük be a közepüket. A tojások alján is jelöljük be egy kis pöttyel a közepüket. Majd a tojás közepére tegyünk egy csepp ragasztót és tegyük rá a szalagot. A közepe jelölések fedjék egymást. Majd a szalagot mindkét oldal felé simítsuk felfelé a tojásra, és még az oldalán is egy-egy helyen ragasszuk össze őket. Így a tojás szépen fog ülni a szalagon.

Következhet a tojások dekorálása. A tojásokba tegyünk pici sizálkötegeket. A tojások színével ellentétes színű sizált tegyünk minden tojásba. Rendezzük el úgy benne, hogy kicsit kilógjon a tojásból. Minden sizállal bélelt tojás tetejére ragasszunk néhány fehér pici művirágot. A virágokat pedig fessük be a tojás színére. A masnik közepébe ragasszunk egy-egy szem gyöngyöt. Ha készen vagyunk, a tojásokat tegyük vázában lévő tavaszi ágakra.