Képkeret tojáshéj mozaikból

Valószínűleg kitaláltad a tojáshéjból készült mozaik nem viseli el a nagy igénybevételt, így tehát szinte csak keretnek, képnek alkalmas (gondos ragasztás esetén kis ékszeres dobozra is). Mindenképp szokatlan, és nem mellékesen nagyon olcsó.

Első lépésként a képkeretet le kell festeni. Itt a feketére esett a választás, ugyanis szépen kiemeli a tojáshéj színeit.A fa tárgyakat mindenképp érdemes valamilyen bevonattal ellátni mozaikozás előtt. Erre két okból van szükség. A legfontosabb, hogy ragasztáskor, fugázáskor a bevitt víz nem szívódik a fába, ami ettől esetleg vetemedhet. A másik, hogy üveg, vagy üvegmozaik használatakor kicsit átsejlik a háttér, tehát ott általában világosra kell festeni. A tojáshéj minimális előkészítést igényel. Ez gyakorlatilag csak tisztítás és szárítás. A tisztítás egyszerű mosogatásból áll, kívül, és belül is. A szárításra azért van szükség, hogy a tojáshéj belsejében található vékony hártya megszáradjon, és így az is törékeny legyen (1-2 perc alatt elkészül vele a mikró).

Képkeret

Néhány szó a ragasztóról. Többször is hivatkozni fogunk a különböző PVA (Poli-Vinil-Acrilat) alapú ragasztókra. Nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Ezeket többféle helyen beszerezheted. Ez lehet a Duvilax nevezetű könyvkötészeti ragasztó, vagy a különböző fa ragasztók (Palma-fa stb.)Mozaik céljáró bármelyik megfelel, de egyéb esetben érdemes betartani a gyártó utasításait (tehát a Duvilaxot ne használd fa ragasztására, mert arra alkalmatlan).

Következhet a ragasztás. Ehhez használhatsz szinte bármilyen PVA alapú ragasztót. Előnyük, hogy száradás után átlátszóra száradnak. Amennyiben felvállalod, hogy a kis darabkákat egyenként ragasztod, akkor szinte minden (utólag vízzel nem oldható) ragasztó megfelel. Ez lehet szilikon, de akár Technokol Rapid is. A ragasztás elég egyszerű. Egy kis területre felhordod a ragasztót, egy nagyobb darab tojáshéjat ráteszel, ezt egy picit megnyomva több kisebb darabra törik. Ezután már csak a darabokat kicsit el kell tologatni egymástól, hogy a darabok között meglegyen a “fúga”. A mozgatáshoz célszerű valamilyen hegyes segédeszközt bevetni. Ez lehet egy csipesz, esetleg szög, de akár egy fogpiszkáló is megfelel.

A ragasztó száradása után (1-2 nap), érdemes 2-3 réteg lakkot felvinni a felületre. Esetleg az első lakkrétegbe egy kevés csillámot is szórhatsz, ha gondolod. Amennyiben nem elegendő számodra a natúr tojás szín, akkor természetesen színezheted is.