Mit egyen a vizsgázó diák?

Igazi fejtörést okoz az anyukáknak a gyerek egészséges és tápláló étkeztetése. Mivel a legjobbat akarjuk a csemetéknek, figyelnünk kell a vizsgázó tanuló megfelelő táplálékkal való ellátására. Mit is egyen a vizsgázó gyerek?

A gyerekek többsége nem akar reggel enni, vagy kevésbé egészséges ételeket kíván. Mit tehet az anyuka? Az a legfontosabb, hogy mindenképp fogyasszon a gyerek valamit reggelire, egy-két falat is beindítja a szervezet működését, és segít elkerülni a rosszulléteket. Különös gondot kell fordítani az étkezésre vizsga alkalmakkor.

Mire van szüksége a vizsgázó szervezetnek?

A megmérettetés, a vizsga stresszhelyzet minden ember számára. A gyerekek egy része könnyen átsiklik a vizsgák okozta nehézségeken, de akadnak olyanok is, akik szorongó típusok, mégha mindent tudnak is. Ezért fontos, hogy a stresszel meg tudjanak birkózni és csak a feladatra kelljen összpontosítaniuk. A lelki támogatáson kívül fizikai erőnlétükért, szervezetük egészséges működésért a táplálkozással tehetjük a legtöbbet.

Olyan élelmiszereket kell fogyasztaniuk a gyerekeknek vizsgaidőszakban, amelyek segítenek a stresszoldásban, ugyanakkor stimulálják az agyi tevékenységet, fokozzák a test és az agy vérellátását, kielégítik a vitaminszükségletet, valamint nem engedik az immunrendszer védelmének csökkenését.

Az egészséges gyerek bármikor készen áll iskolai vizsgák teljesítésére. Hangsúlyoznunk kell, hogy egészséges. Az egészség pedig a táplálkozásnál kezdődik. Rohanó világunkban a gyerekek rászoktak a gyorséttermek készítményeire, sok édességet és nassolni valót esznek, mellőzve a rostban gazdag élelmeket, a vitaminokban bővelkedő zöldségeket-gyümölcsöket. Vizsgára készülés előtt mindenképp rá kell vezetnünk a gyereket a tápláló ételekre.

Vitaminok a sikeres vizsgáért

A táplálék legkisebb egységei, a vitaminok mondhatni, csodákra képesek, természetesen a tanagyag elsajátítása mellett. Vegyünk néhány apró segítséget:

  • Ha a gyerek sokat olvas és számítógépezik vizsga előtt, védeni kell a szemét. Az A-vitaminnal erősíthetjük azt. Legjobb források: sárgarépa, sütőtök, brokkoli, sárgabarack, máj, paradicsom, sárgadinnye, valamint a tojás.
  • A már piros szemre a B2-vitamin jótékony. Forrásai: gomba, tojás, tej.
  • A gyerek fáradékonyabb és étvágytalan lehet a vizsgáktól való félelem miatt, akkor az idegrendszer erősítése B1-vitaminnal fokozható. Tartalmazza: búzacsíra, korpa, napraforgómag, pisztácia.
  • Az emlékezet erősítése támogatható kolinnal, amely bőven van a búzacsírában, sörélesztőben, májban.
  • Az idegesség, szorongás, dekoncentráltság oldható a B6-viaminnal (avokadó, banán, búzacsíra, máj). Emellett jótékony a folsav és B12-vitamin. Ezek forrás főként: sajt, búzacsíra, zöldfőzelékek, tejtermékek, máj és a tojás.
  • Az immunrendszer elengedhetetlen erősítésében a C-vitaminnak vizsga környékén is jelentősége van. Friss gyümölcsök és saláták formájában adhatjuk a gyereknek.

Tanulási zavar ellen lecitin

A lecitin fontos alkotóeleme a kolin, amely támogatja az emlékezőképességet, a foszfát pedig az energianyerés nélkülözhetetlen bázisa.

A tanulási zavarok leküzdésében azért szerepe lehet a lecitinnek, mert elősegíti a koncentrációt, az információtovábbítási folyamatot erősíti. Vizsga előtti lámpaláznál pedig feloldja a feszültséget, megelőzi a leblokkolást.Forrásai: búzacsíra, földimogyoró, napraforgómag, lencse, borsó, banán, tojás. A mindennapok során is hozzájutunk némi lecitinhez, mert a margarinban, a pudingban, a kakaóban és csokoládéban, tésztákban is van.

Folyadékpótlás

A napi folyadék bevitelét vizsgaidőszakban nem árt kicsit növelni, mivel a kiszáradás fáradékonysághoz vezethet. De semmiképp ne adjunk a gyereknek koffein tartalmú italokat. A koffein ugyan hirtelen energiabombaként működik, de megterheli a szív- és rendszert. A zöld tea természetes és egészséges anyagokat tartalmaz, amelyek hasonlóan a koffeinhez stimulálják a szervezetet, de fokozatosan és megterhelés nélkül.

Reggel egy pohár tej vagy kakaó, sok tápanyaggal és energiával látja el a gyereket. Napközben vigyen magával ásványvizet, frissen facsart gyümölcslevet, de ne édesített leveket, és ne széndioxiddal dúsítottat.