Sampon készítés: fénytelen hajra

Tojásos élesztős hajpakolás

Hozzávalók: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 10 g élesztő

A tojás sárgáját a mézzel és az élesztővel jó alaposan eldogozzuk, amíg egyenletes - csomómentes - masszát nem kapunk. Hűtőbe téve 2-3 órát állni hagyjuk. Használat előtt felkavarjuk, és a hajvégeket bekenjük vele. Kb. fél óra múlva alaposan leöblítjük - először hideg majd meleg vízzel.

Zsíros és korpás hajra

Hozzávalók: 20ml sampon, egy tojássárgája, öt csepp rozmaringolaj

Közvetlenül hajmosás előtt készítsük el! A hozzávalókat keverjük krémes állagúvá, és használhatjuk is. A szükséges hozzávalókat gyógynövény boltokban, drogériákban megtalálhatjuk. Az így készült samponok nem habzanak annyira, mint a készen vett termékek, de ez nem csökkenti hatékonyságukat.

Samponozásnál mindig óvatosan masszírozzuk meg a fejbőrt, jót tesz a vérkeringésnek, és elősegíti a haj növekedését is, de ne dörzsöljük nagyon, és ha balzsamot használunk, azt ne masszírozzuk bele a fejbőrbe, mert zsírosodáshoz vezethet. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem zsírosodik jobban a haj a gyakori hajmosástól, de érdemes olyan termékeket használni, amelyek kíméletesen tisztítanak (pl. rá van írva, hogy gyakori használatra.) A hajszárító nem tesz túl jót hajszálaidnak, ezért ha csak tehetjük, hagyjuk magától száradni a hajat. Persze ehhez otthon kell maradni, na és a frizurák elkészítése is többnyire hajszárítót igényel. Ilyenkor igyekezzünk alacsony hőfokon szárítani a hajunkat, és a hajszárítót ne tartsuk túl közel a hajunkhoz!