A koronás tojást tojó tyúk: védjegyismertető a Baromfi Termék Tanács tanúsító védjegyeiről

nov26

A hús és a hús készítmények fontos szerepet játszanak az emberi szervezet fehérje szükségletének fedezésében, de vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A baromfihúsok más húsokhoz képest zsírban szegényebbek, vitamin-és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, továbbá esszenciális forrásai az összes aminosavnak. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, így a zsírszegény csirke a zsírban gazdagabb liba- és kacsahúsokkal kombinálva a diétás étrendben és a hagyományos magyar konyhában is fontos szerepet kap – ráadásul finomak is.

Koronás Tojás

A baromfihúsoknak további nagy előnyük, hogy kedvező tulajdonságaikat konyhatechnikai elkészítésük– sütés, főzés, párolás – során is megtartják. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek – ilyen például a grillcsirke –, de a kész szárnyashús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen kisebb, mint a többi húsé. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van. Nem mellékes körülmény,hogy a szárnyasoknál a zsírdöntő többsége a bőr alatt és nem magában a húsban rakódik le, így könnyedén el is távolítható.

A magyar baromfiágazat sajátossága,hogy szemben Európa legtöbb országával, ahol zömmel a csirke és kisebb mértékben a pulyka jelenti a baromfitermelést, Magyarországon a termelés sokszínű: jelentős a kacsa (15%) és a lúd(11%) részaránya, de már mérhető a vadhúsok ízvilágát idéző gyöngytyúk fogyasztása is. Európában talán csak Franciaországban van ehhez hasonlóan sokrétű baromfispektrum. Kevesen tudják, hogy a világ libamájtermelésének közel 80%-át Magyarország adja, s e tevékenység több mint 400 éves írott múltra tekint vissza hazánkban.

MBTT

A hazai fogyasztók immár nyolc éve külön védjegy segítségével különböztethetik meg a minőségi, magyar alapanyagokból, Magyarországon előállított baromfihús-termékeket az olcsó importárutól. A Baromfi Termék Tanácsba tömörülő vágóhidak akkor használhatják a “Magyar Baromfi” védjegyet, ha külön szerződésben vállalják a terméktanács által előírt termelési feltételeket és ellenőrzéseket. A védjeggyel megjelölt áruk kizárólag Magyarországon és magyar takarmányon nevelt vágóbaromfiból készülhetnek, hatósági állatorvos ellenőrzi, magyar vágóhidakon dolgozzák fel őket, és megfelelnek a HACCP-előírásoknak, valamint az ISO 22 000 és egyéb nemzetközi élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek valamelyikének (IFS, BRC, QS).

A hízlalási fázisban sem hozamfokozószerek, sem antibiotikumok nem használhatók, ezt az állat egészségügyi hatóság által előírt állatorvosi felügyelet rendszeresen ellenőrzi. A vágóhídon az állatokat csak az ellenőrző és a hatósági állatorvos bizonyítványával lehet levágni. A termelés és a vágóhídi feldolgozás rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal egészül ki, így nyomon követhető az állat és a termék emberi egészségre ártalmas kórokozóktól és szermaradványoktól való mentessége. A vágóhídon – sok más országgal ellentétben – minden műszakban folyamatosan jelen van a hatósági állatorvos, a vágósoron pedig az állat-egészségügyi szakember ellenőrzi folyamatosan a vágott állatok minőségét, így kizárólag az előírásoknak teljes mértékben megfelelő termék kerülhet a boltokba. A baromfihúshoz hasonlóan a magyar fogyasztókat védjegy igazítja el akkor is, ha jó minőségű, egészséges magyar tojást szeretnének vásárolni. A „Koronás Tojás” védjegyet csak azok a termelők használhatják, akik vállalják, hogy a magyar és az uniós jogszabályokon túl betartják a védjegy elnyeréséhez szükséges szigorú szabályokat is. Az élelmiszer-biztonsági feltételeken túl itt is hazai a teljes termék-előállítás: a keltetéstől a jérce nevelésen és a tojások termelésén át az osztályozásig és csomagolásig minden magyar. A jogszabályok, valamint a védjegy szabályzatában rögzített termelési és forgalmazási szabályok betartását független szakmai bizottság ellenőrzi.

AMC

A védjeggyel ellátott tojás vásárlója biztos lehet benne, hogy a tojótyúk kizárólag állati fehérjétől mentes növényi táplálékon nevelkedett (ami Magyarországon, a szója kivételével magyar alapanyagokból lett előállítva), ivóvíz minőségű vizet fogyasztott egész életében, s hogy a vásárolt tojás friss és egészséges. A milliónyi logó és védjegy közül a BTT mindkét védjegye az általa nyújtott garanciákkal kiemelt védelmet biztosít Önnek és családjának.

A teljes cikket a linkre kattintva töltheti le:

Fanny konyha, különszám. 2010. 06.

Népszabadság, Magyar Termék rovat. 2010. 10. 27.