A magyar tojótyúk-tartók is megünnepelték a tojás világnapját

nov26

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és tojótyúk-tartók Szövetsége sajtóreggelivel harangozta be a Tojás világnapja köré szervezett 8. Siófoki Tojásfesztivált (2010. október 8-10.)

A 3 napos fesztivál első napján szakemberek találkoztak egy konferencián. A szimpóziumon a hallgatóság a baromfiszektor versenyképességéről hallgathatott meg egy előadást Dr. Horn Péter akadémikus előadásában, majd Dr. Dr. Kovács Melinda összegezte a gombatoxinok kártékony hatásait a baromfik takarmányában. Dr. Drimba László a Debreceni Egyetem kutatója a tojás alapú innovatív készítményekről beszélt, majd Varga Csaba történész rendhagyó előadásában a hímes tojás és az ősi írásbeliség kapcsolatait taglalta.

A fesztiválvendégek tojásétel-bemutatón és –kóstolón ismerkedhettek olyan különböző újdonságokkal, ételkülönlegességekkel, mint a kínai kukoricás tojásleves, a currys tojásragú zöldborsóval vagy a tojásterrine.

A családi és gyermekprogramok, koncertek, táncbemutatók valamint kirakodó vásár mellett a fesztivál fő attrakciója a vasárnapi Guinness-rekord tojásétel-főzés volt. Benke Laci bácsi és csapata mint minden évben, most is nagyon készült az újabb rekordkísérletre. A „fesztivál-menü”-höz a szükséges 7200 db tojást a BTT „Koronás Tojás” védjegye szolgáltatta. A BTT ezzel a védjeggyel igyekszik megkönnyíteni a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelöli: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar. A „Koronás tojás” termelése szigorú szabályokhoz kötött. Az élelmiszerbiztonsági feltételeken túl, a teljes termék-előállítás hazai: a keltetéstől a jércenevelésen át, a tojások termelése, osztályozás csomagolása mind-mind magyar. A jogszabályok, valamint a védjegy szabályzatában rögzített termelési és forgalmazási szabályok betartását független szakmai bizottság ellenőrzi.

A védjeggyel ellátott tojást vásárló biztos lehet benne, hogy a tojótyúk kizárólag állati fehérjétől mentes növényi táplálékon nevelkedett, ivóvíz minőségű vizet fogyasztott egész életében, és hogy a vásárolt tojás friss és egészséges.